Linecký borůvkový koláč

Se začátkem druhé poloviny prázdnin přišel čas sběru kanadských borůvek a tím přišel i čas na oprášení receptů, kde borůvky hrají prim. 

Jelikož jsou borůvky mým nejoblíbenějším ovocem, tak si toto období velmi užívám a snažím se borůvky využít co nejvíce to jde. Postupně bych chtěla zveřejnit alespoň 4 recepty s touto super-potravinou. A jeden oblíbený recept přináším již dnes. Naleznete v něm spojení křehkého lineckého těsta a šťavnatých borůvek doplněné o tvaroh a chrunkavou drobenku. A jelikož jsou borůvky letním ovocem a léto je jednoznačně spojeno s vysokými až spalujícími teplotami, je tento recept velmi rychlí, jednoduchý a samozřejmě velmi velmi chutný.

Uvedené množství je na kulatou koláčovou formu o průměru cca 26 cm, ale jelikož mám formu menší (23,5 cm), tak dělám ještě malé dortíčky do formy na muffíny. 

Na těsto si připravíme:
  • 220 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 90 g cukru moučka
  • 100g změklého másla
  • špetka soli

Smícháme mouku s cukrem a špetkou soli, přidáme žloutky, změklé máslo a vypracujeme hladké těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a uložíme alespoň na hodinu do chladničky.

Na náplň potřebujeme:
  •  250 g tvarohu ve vaničce
  • cca 100 ml mléka
  • 1 vanilkový puding v prášku,
  • 2 lžíce domácího vanilkového cukru
  •  300 g borůvek

Do misky dáme tvaroh, zalijeme mlékem, přisypeme pudingový prášek a cukr a prošleháme metličkou. Následně si ze surovin na drobenku připravíme drobivé těsto.

Drobenka:
  • 50 g másla,
  • 70 g cukru krystal
  • 70 g hrubé mouky

Troubu si předehřejeme na 180°C. Linecké těsto vyndáme z chladničky a na pomoučené desce ho ještě propracujeme a vyválíme. Ale jelikož se těsto při přenášení do formy občas trhá, je výhodnější těsto vyválet jen lehne, přemístit ho do formy (koláčové či dortové) a pomocí prstů či kónického válečku vytvarovat dle potřeby. Nezapomeneme vytvarovat zvýšené okraje, aby se nám tvaroh zbytečně nepřipékal k formě.
Na těsto natřeme tvarohovou směs, tu následně hojně posypeme borůvkami a zakončíme vrstvou drobenky.

Koláč vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut do zrůžovění okrajů.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Borůvkový dort s mascarpone

Broskvový dort s mascarpone