Borůvkové kynuté koláče
Není snad typičtější letní moučník než borůvkový kynutí koláč se žmolenkou. Moje babička ho peče každé léto a každé léto se na něj velmi těším – a nejen já, ale snad celá rodina. Tentokrát jsem se rozhodla, že nebudu čekat, až babička upeče a upekla jsem sama. S tím rozdílem, že babička používá lesní borůvky. Ale jelikož je letos velké sucho a lesní borůvky nejsou anebo jsou scvrklé, tak jsem použila kanadské, kterých se letos urodilo dost.
Trochu jsem se bála, aby nebyl znát ten chuťový rozdíl mezi lesní a kanadskou borůvkou (který je značný), ale v tomto koláči jsem nepocítila vůbec žádný rozdíl.
Na 8 koláčů:
- 470 g hladké mouky (polovina celozrnné a polovina obyčejné)
- 55 g cukru krupice (polovina třtinového a polovina bílého)
- 80 g změklého másla
- 2 žloutky
- 27 g kvasnic v kostce
- 170 ml vlažného mléka
- špetka soli
- 300 g borůvek
Na žmolenku:
- 50 g másla
- 60 g cukru krystal
- 70 g hrubé mouky
Do vlažného mléka si rozdrobíme kvasnice a přisypeme lžíci cukru – zamícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Obvykle dávám kvásek do trouby vyhřáté na 30-40°C, ale v tomto parném počasí to snad ani není potřeba. Do zadělávací mísy si odvážíme mouku s cukrem, přidáme špetku soli a promícháme.
Když nám kvásek vyběhne (v tomto vedru to trvá 15-20 minut), přilijeme ho do mouky a s ním přidáme i máslo a žloutky. Při práci s kynutím těstem platí, že by suroviny měli mít přibližně stejnou teplotu, takže vajíčka by neměla být ledová z lednice.
Vše zpracujeme na hladké a pružné těsto, které necháme opět kynout při teplotě 30°C. Těsto je vykynuté ve chvíli, kdy zvětší svůj objem asi o polovinu. Kdybychom ho totiž nechali překynout, těsto by nám začalo řídnout a výsledný koláč by byl tuhý.
Když nám těsto vykyne, vyklopíme ho na pracovní plochu a propracujeme. Nemělo by se nám lepit, takže není potřeba pracovní plochu podsypávat moukou. Těsto rozdělíme na 8 stejných kousků a začneme zpracovávat jednotlivé koláče.
Každý kousek ještě prohněteme, velmi lehce rozválíme válečkem a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Teprve až na plechu dovytvarujeme pomocí prstů požadovaný tvar koláče a nezapomeneme vytvarovat okraje, aby nám borůvky při pečení nevytekly. Na plech se nám vejdou přibližně 3 koláče.
Když moje babička dělá tyto koláče, tak nedělá tak vysoké a velké okraje jak já, ale často se jí stává, že jí část náplně vyteče na plech a připeče se. Tomu se snažím vyhnout a možná ty okraje dělám mnohem větší, než je potřeba, ale jistota je jistota. :-)
Troubu zahřejeme na 170°C. Na těsto nasypeme borůvky a dlaní je trochu zamáčkneme do těsta. Necháme opět kynout 10-15 minut. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem či mlékem s trochou moučkového cukru a nakonec hojně posypeme žmolenkou. Pečeme 20-25 minut.
Místo borůvek můžeme použít i švestky, které v této době také dozrávají.
Komentáře
Okomentovat