Broskvový dort s mascarpone

Nedávno jsem poprvé zkoušela borůvkový tvarohový dort s mascarpone. Tento dort mě a celou rodinu velmi nadchl, tak jsem využila příležitost a "upekla" jsem ho na poslední grilování s rodinou. Jelikož jsem minule zkoušela borůvkový, nyní jsem chtěla zkusit jiné ovoce. Má volba jednoznačně padla na broskve, které se letos velmi urodily.

Uvedené množství je na kulatou dortovou formu o průměru 23,5 cm. Doporučuji nepoužívat formu s větším průměrem (vrchní vrstva by byla příliš tenká a možná by ani nešla rozlít po celém povrchu), formu s menším průměrem můžeme použít v každém případě.

Na sušenkový základ potřebujeme:
  • 150 g kakaových sušenek (použila jsem kupované Opavia Kakaové věnečky)
  • 75 g másla
  • 1 lžička třtinového cukru
Sušenky cukr nasypeme do kutrovače a nadrtíme na malé drobečkyMáslo si rozpustíme, nalijeme na sušenky s cukrem a zpracujeme v drobivější těsto, které namačkáme na do dortové formy. Formu přemístíme do chladničky a necháme zchladnout. Měla by stačit půl hodina. Mezitím si připravíme borůvkový rozvar a náplň.

Na broskvový rozvar:
  • 500 g broskví (použila jsem domácí)
  • 60 g třtinového cukru
  • špetka kyseliny citronové nebo pár kapek citronu
Broskve omyjeme a vypeckujeme je. Nasypeme je do rendlíku, rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme cukr přivedeme k varu. Broskve vaříme na mírném plameni cca 20 minut, abychom trochu zredukovali objem šťávy. Odstavíme z plotny, necháme trochu zchladnout a ochutnáme. Broskve by měly být spíš sladko-kyselé. Jestli jsou příliš sladké, jemně je okyselíme, aby měly říz. Následně rozvar propasírujeme přes sítko a výslednou hustou tekutinu rozdělíme na dvě poloviny.

Mně z tohoto množství vyšlo 330 g husté tekutiny, ale použila jsem množství 300 g.

Na tvarohový krém:
  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 250 g mascarpone
  • 200 g moučkového cukru (lze dát i méně)
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 5 plátků želatiny
  • polovina broskvového rozvaru (150 g)
Mascarpone, cukr a smetanu přemístíme do hluboké mísy a pomocí ručního šlehače promícháváme na nejnižší otáčky. Když se nám hmota spojí, přepneme na nejvyšší otáčky a šleháme tři minuty. Následně po částech zašleháváme tvaroh na nižší otáčky až do zpracování veškerého tvarohu.

Do mističky si nalijeme chladnou vodu a vložíme do ní plátky želatiny cca na 5 minut.

Do rendlíku si přendáme polovinu broskvového rozvaru a na mírném plemeni přivedeme k varu. Odstavíme z plotny a přidáme nabobtnanou a lehce vymačkanou želatinu a mícháme do rozpuštění želatiny - je to otázka pár sekund.
Hned poté přidáme do horkého rozvaru vrchovatou lžíci tvarohového krému a rozmícháme dohladka. V tuto chvíli můžeme bez obav nalít broskvový rozvar do tvarohové směsi a opět rozmícháme dohladka.
Kdybychom nalili horký rozvar rovnou do tvarohového krému, mohl by se nám krém srazit. Proto nejprve rozvar ochladíme jednou lžící tvarohové směsi...

Vzniklý světle-oranžový krém nalijeme na sušenkový základ a dáme chladit na 3 hodiny do chladničky. Je opravdu vhodné nechat dort chladnout alespoň ty 3 hodiny, protože i po dvou hodinách je povrch dortu stále tekutější.

Na vrchní vrstvu:
  • 1,5 plátku želatiny 
  • polovina broskvového rozvaru (150g) 
Na vrchní vrstvu je potřeba přesně 150 g rozvaru. Jestli-že ho máme méně, jednoduše ho dolijeme vodou do požadovaného množství.

Do misky si opět nalijeme chladnou vodu a vložíme želatinu na 5 minut.

Do rendlíku si přendáme zbylou polovinu rozvaru a na mírném plameni přivedeme k varu. Následně odstavíme z plotny, vmícháme lehce vymačkanou želatinu a rozmícháme.

Želé necháme minutku zchladnout a po lžících ho nalijeme na ztuhlou tvarohovou vrstvu dortu. Tato vrchní vrstva je opravdu tenká, takže si musíme dát záležet, aby se nám rozlila po celé ploše dortu. Není příliš vhodné použít jakoukoli stěrku či lžíci na rozetření - mohli bychom porušit vrstvu tvarohu. Lepší je naklánět celou formou a nechat stéct želé do všech krajů.

Opět vložíme do lednice a necháme chladit alespoň 4 hodiny, ale ideálnější je přes noc.

Druhý den si vezmeme ostrý nůž a oddělíme jím dort od boků formy a formu sundáme. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Borůvkový dort s mascarpone

Linecký borůvkový koláč