Borůvkový dort s mascarpone

Tak přidávám (nejspíš) poslední recept s borůvkami. Tento recept jsem nevyštrachala ve svých zásobách, ale poohlédla jsem se po internetu. Našla jsem plno receptů s borůvkami, ale tento mě opravdu upoutal. Žádný podobný jsem nenašla. Takže tedy hned v úvodu uvádím, že toto není můj recept, ale je z blogu Pradobroty. Na konci článku uvedu zdroj.
Jak jsem již napsala, tento recept mě velmi upoutal, ale při zjištění, že je v něm použita želatina, mě nadšení trochu opustilo, protože ...
... jednou jsem dostala k narozeninám (asi patnáctým) dort s ovocem. Na pohled byl krásný. Vypadal jako nepečený a nespíš i byl. S velkou chutí jsem ho ochutnala ... chutnal jak želé pěna. Ta (pa)chuť snad nejde ani popsat. Něco jako marshmallow, ale hrozně nedobré. Sladké zbožňuji, ale tohle ... to se nedalo jíst. Nejspíš to byla šlehačka (pochybné kvality), tvaroh a želatina. Od té doby nejím žádný moučník, kde je želatina takto použita.
Nakonec mi to nedalo a řekla jsem si, že ho prostě zkusím. A jsem ráda, že jsem to udělala. Ta želatina není v tom tvarohovém krému vůbec cítit a celkově to chutná uplně jinak - výborně. Takže jsem nakonec tento dort zařadila k našim oblíbencům.

Oproti původnímu receptu jsem udělala jen jedinou změnu - a to v korpusu. Máme rádi, když je korpusu víc, než uváděla autorka receptu. Jinak jsem vše dělala dle receptu, jelikož mám zkušenost, že autorka Pradobrot má recepty opravdu vymazlené a lze jim zcela důvěřovat. 

Uvedené množství je na kulatou dortovou formu o průměru 23,5 cm. Doporučuji nepoužívat formu s větším průměrem (vrchní vrstva by byla příliš tenká a možná by ani nešla rozlít po celém povrchu), formu s menším průměrem můžeme použít v každém případě.

Na sušenkový základ potřebujeme:
  • 150 g máslových sušenek (použila jsem kupované Opavia Zlaté Club)
  • 75 g másla
  • 1 lžička třtinového cukru
Sušenky cukr nasypeme do kutrovače a nadrtíme na malé drobečkyMáslo si rozpustíme, nalijeme na sušenky s cukrem a zpracujeme v drobivější těsto, které namačkáme na do dortové formy. Formu přemístíme do chladničky a necháme zchladnout. Měla by stačit půl hodina. Mezitím si připravíme borůvkový rozvar a náplň.

Na borůvkový rozvar:
  • 350 g borůvek (použila jsem domácí Kanadské)
  • 40 g třtinového cukru
Borůvky nasypeme do rendlíku, rozmixujeme je ponorným mixérem, přidáme cukr přivedeme k varu. Borůvky vaříme na mírném plameni cca 10 minut, abychom trochu zredukovali objem šťávy. Odstavíme z plotny, necháme trochu zchladnout a ochutnáme. Borůvky by měly být spíš sladko-kyselé. Jestli jsou příliš kyselé, přidáme cukr. Následně rozvar propasírujeme přes sítko a výslednou hustou tekutinu rozdělíme na dvě poloviny.

Mně z tohoto množství vyšlo přesně 300 g husté tekutiny.

Na tvarohový krém:
  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 250 g mascarpone
  • 200 g moučkového cukru (lze dát i o trochu méně)
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 5 plátků želatiny
  • polovina borůvkového rozvaru (150 g)
Mascarpone, cukr a smetanu přemístíme do hluboké mísy a pomocí ručního šlehače promícháváme na nejnižší otáčky. Když se nám hmota spojí, přepneme na nejvyšší otáčky a šleháme tři minuty. Následně po částech zašleháváme tvaroh na nižší otáčky až do zpracování veškerého tvarohu.

Do mističky si nalijeme chladnou vodu a vložíme do ní plátky želatiny cca na 5 minut.

Do rendlíku si přendáme polovinu borůvkového rozvaru a na mírném plemeni přivedeme k varu. Odstavíme z plotny a přidáme nabobtnanou a lehce vymačkanou želatinu a mícháme do rozpuštění želatiny - je to otázka pár sekund.
Hned poté přidáme do horkého rozvaru vrchovatou lžíci tvarohového krému a rozmícháme dohladka. V tuto chvíli můžeme bez obav nalít borůvkový rozvar do tvarohové směsi a opět rozmícháme dohladka.
Kdybychom nalili horký rozvar rovnou do tvarohového krému, mohl by se nám krém srazit. Proto nejprve rozvar ochladíme jednou lžící tvarohové směsi...

Vzniklý středně-fialový krém nalijeme na sušenkový základ a dáme chladit na 3 hodiny do chladničky. Je opravdu vhodné nechat dort chladnout alespoň ty 3 hodiny, protože i po dvou hodinách je povrch dortu stále tekutější.

Na vrchní vrstvu:
  • 1,5 plátku želatiny 
  • polovina borůvkového rozvaru (150g) 
Na vrchní vrstvu je potřeba přesně 150 g rozvaru. Jestli-že ho máme méně, jednoduše ho dolijeme vodou do požadovaného množství.

Do misky si opět nalijeme chladnou vodu a vložíme želatinu na 5 minut.

Do rendlíku si přendáme zbylou polovinu rozvaru a na mírném plameni přivedeme k varu. Následně odstavíme z plotny, vmícháme lehce vymačkanou želatinu a rozmícháme.

Želé necháme minutku zchladnout a po lžících ho nalijeme na ztuhlou tvarohovou vrstvu dortu. Tato vrchní vrstva je opravdu tenká, takže si musíme dát záležet, aby se nám rozlila po celé ploše dortu. Není příliš vhodné použít jakoukoli stěrku či lžíci na rozetření - mohli bychom porušit vrstvu tvarohu. Lepší je naklánět celou formou a nechat stéct želé do všech krajů.

Opět vložíme do lednice a necháme chladit alespoň 4 hodiny, ale ideálnější je přes noc.

Druhý den si vezmeme ostrý nůž a oddělíme jím dort od boků formy a formu sundáme. 

V tuto chvíli může být někdo nemile překvapen. Některá forma může mít určitou reakci s borůvkami a na tvarohové vrstvě se nám můžou objevit modré fleky. Někde jsem se dočetla, že někomu celá tato vrstva zmodrala až do hloubky cca 1 centimetru. Dle mého názoru se to stává u starších forem, které nemají nepřilnavý povrch.
Mně se to stalo též, ale jen na několika místech - zrovna tam, kde mám nepřilnavý povrch poškrábaný. Ale mně osobně to nijak nevadí (manželovi teprve ne)... borůvky jsou modro-fialové, takže nějaký ten modrý flíček přežijeme :-)


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Broskvový dort s mascarpone

Linecký borůvkový koláč